Bra verktyg om du jobbar med SEO

Ett nytt system för SEO har dykt upp senaste tiden och jag tänkte utvärdera det. Vi som jobbar med marknadsföring på internet eller vi som driver webbshoppar eller på annat sätt använder sökmotorer som trafikkälla vet hur viktigt det är att synas. Vi vet också hur mycket billigare det kan bli om man syns bra i den organiska träfflistan. Därför behöver man bra seo-verktyg och denna blogg post handlar om ett sådant.

Till att börja med så kan vi konstatera att det finns många olika system och verktyg för SEO och förmodligen så har vi inte sett det sista heller. Det jag slås av är dock hur systemen tenderar att bli för tekniska och komplexa för att använda och förstå sig på. Många system ser dessutom ut att vara utvecklade för länge sedan typ 2003 när Google lanserades i Sverige. Så det jag kräver är ett pedagogiskt system som är snyggt att titta på och använda samt att det har de verktyg jag behöver. Så låt oss utvärdera SEOtoolbox.io.

Det första man möts av när man tittar på hemsidan är en väldesignad hemsida med bra struktur och meny. Det är inte för många menyval som gör att man går vilse och man förstår ganska snabbt vad verktyget är kapabelt till. Hemsidan finns på flera olika språk vilket tyder på att det är ett verktyg som används utanför Sveriges gränser också vilket jag tror är positivt?

Inget kreditkort krävs

Detta är något jag uppskattar. När jag ska registrera mig så krävs bara min epostadress, ett lösenord och mitt namn. Inget mer, inget mindre. Jag behöver inte ange något kreditkort eller annan information som jag i det här läget inte vill dela med mig av.

Bra översikt och guide

Det första jag möts av är en guide som visar mig runt och som hjälper mig att förstå hur systemet fungerar. Smidigt! Du kan skippa guiden om du vill men jag rekommenderar att du följer den.

Guiden visar mig till slut till sidan där jag skapar mitt första ”projekt”. Ett projekt motsvarar en hemsida. När jag registrerar mitt projekt så ombeds jag att lägga till sökord som jag självklart gör. Systemet börjar då mäta position på sökord samt visa information om länkar m.m. Jag kan välja om det gäller mobilt eller desktop sök. Jag kan också välja om det är lokalt sök eller globalt sök genom att lägga till en ort på sökordet.

Huvudfunktionerna i systemet

Jag skulle säga att för mig som vill använda systemet för min egen sajt så är huvudfunktionerna sökordsmätningen, länkanalysen och checklistan som ger dig arbetsuppgifter. Smidigt! Systemet berättar för mig vad jag behöver optimera on-page.

Här kommer en lista över några av de saker systemet hjälper dig med:

  • On-page optimering
  • Analysera backlinks
  • SEO-Checklista
  • Hantera arbetsuppgifter
  • Hantera många SEO-projekt
  • Konkurrentanalys för SEO
  • Gruppera sökord
  • Ge dig varningar

En bra funktion är det sista, varningar. Systemet varnar dig om något förändras på din sajt som du behöver optimera. Det varnar också om du förlorar en viktig länk.

Rapportering och fler användare

Det finns även stöd för att bjuda in fler användare, däribland kunder. Så om du är SEO konsult eller har kunder så kan kunderna logga in i systemet och se deras projekts resultat.

Det är smidigt också att man kan lägga till användare till de olika projekten. Om du t ex jobbar på en byrå och vissa SEO-tekniker jobbar med vissa kunder och andra med andra så kan man organisera det här.

Pris och abonnemang

Det finns bara ett abonnemang i systemet så det är enkelt att välja vilket man vill ha. 🙂 Alla funktioner ingår. Man betalar per projekt man har i systemet och det finns en volymrabatt. Varje projekt kan ha upp till 200 sökord.

Summering

Det jag kan konstatera är att systemet motsvarar mina förväntningar vad gäller ett snyggt system för SEO. Jag gillar också att man får en bra överblick som innehåller mer än bara sökordens position. Nackdelen med systemet är väl att den sociala delen var något undermålig. Här behövs det förbättringar. Men kort och gott så kan jag väl säga att systemet är bra och att det kan hjälpa mig att ranka bättre.